perjantaina, maaliskuuta 17

Luettu: Hämeen-Anttila, USKO


Luin juuri Jaakko Hämeen-Anttilan kirjoittaman kirjan Usko. Kirjapaja 2005.

Koraanin suomentajana ja Lähi-idän muiden uskontojen tuntijana tunnettu Hämeen-Anttila on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan. Tosin hieman muutamat kohdat meni jankkaamiseksi, mutta kuitenkin.

Kirjassa on Hämeen-Anttilan uskontunnustus. Olen kristitty. Hänen mukaan kristitty on joka uskoo Kristukseen. Usko on jokaisen henkilökohtainen asia ja kukaan toinen ei voi arvioida toisen uskoa. Kristillisillä foorumeilla on nimitelty Hämeen-Anttilaa jopa muslimiksi hänen Koraanin käännöksensä takia.

Hän kirjoittaa kirjassan kohdassa Usko ja teot:
" Koska usko on tavallaan asenne elämään ja todellisuutta kohtaan, tämän asenteen voi olettaa näkyvän teoissa. Aivan samoin rakkaus ilmnetyy rakkauden teoissa. Teot eivät ole uskon osa, vaan paremminkin uskota aiheutuva ilmiö, uskon heijastuma yhteiskunnassa. Rakastetulle lähetyt kukat voivat olla merkki rakkaudesta, vaikka ne eivät itsessään ole rakkautta."

Siinä oli minun mielestä hyvin tiivistetty tekojen ja uskon suhde.

Hämeen-Anttila kritisoi julkisuudessa olevaa tyyliä jossa toisen uskonnon kannattajien (fanaatikkojen) tekoja verrataan oman uskonnon parhaisiin puoliin. Julkisuudessa islamin teot ovat näitä terrori-iskuja, vaikka ei kristinuskon historia välttämättä ole sen valoisempi.

Hämeen-Anttila ei pidä uskoa tai uskontoa ongelmien perimmäisenä syynä jos vaikka ajatellaan mitä uskontojen nimissä on maailmalla tehty tai tehdään. Oikeastaan mikään aate ei ole ollut niin erinomainen ettei joko sen varjolla tekisi pahojaan. Edes uskonnottomuuden vaatimusta pinnalla pitänyttä naapurimaatamme ei voi kehua. Miljoonien ihmisten tuhoamista ei perusteltu siellä uskonnolla.

Hämeen-Anttilan mukaan Raamattua ei voi tulkita kirjaimellisesti, koska se ei ole tiedekirja. Hänen mielestään Raamattua mitää tulkita vertauskuvallisesti. Olisi ollut ihme jos Jumala olisi inspiroinut pari tuhatta vuotta sitten sinne tieteen viime hetken saavutuksia tai tieteellisiä kaavoja. Ainakin se olisi ollut ihmetys aikansa ihmiselle.

Hämeen-Anttilan mukaan kristinuskon oppia on jouduttu aikaan erittäin paljon perustelemaan, koska kreikkalainen tiede vaati jokaiseen väittelyyn perustelut. Siitä on peräisin uskontunnustukset joissa kiteytetään kristinoppi. Tätä tilannettahan ei ole islamissa.

Joka tapauksessa mielenkiintoinen kirja johon kannattaa tutustua.

Ei kommentteja: