sunnuntaina, helmikuuta 12

Mäkihyppyä

Saa nähdä kuinka suomi-pojan käy mäkihypyssä. Mäkihän on monelle aika vieras, joten ennakkosuosikin nimeäminen on vaikeaa.

Ehkä tämä lisää kiinnostavuutta, itse aio ainakin seurata, mutta täytyy myöntää tietokoneella tulee välillä naputeltua.

Kävin juuri lukemassa Suomi24 palstalla lukemassa uusimmat verkostomarkkinointi jutut. Tuntuu että jatkuvasti tulee uusia verkostoja, jotka toistavat saman huijauksen uudestaan.

Ns. Ponzi huijaus toimii edelleen. Esimerkiksi Albaaniassa tehtiin muutamia vuosia sitten suuren huijaukset.

Artikkeli huijauksesta:

Ponzi skeema on nimetty Charles Ponzin mukaan. Ponzin onnistui kerätä 9,5 miljoonaa dollaria 10000 sijoittajalta 1920 luvulla tekemässään huijauksessa.

Tyypillisesti Ponzi skeemaan kuuluu promoottori, joka mainostaa todellista, tai todelliselta vaikuttavaa sijoituskohdetta. Kohde voi olla esim. kaivos, öljykenttä tai kiinteistö. Jos mainostettu sijoituskohde todellisuudessa on olemassa, sen arvo on usein yliarvoitu. Toisinaan mitään sijoituskohdetta ei ole ikinä ollutkaan, vaan promoottori on keksinyt koko asian. Kummassakin tapauksessa promoottori pyrkii vakuuttamaan potentiaaliset sijoittaajat siitä, että sijoittajien rahoilla kohdetta voidaan kehittää ja että kehittämisen kautta saatavat voitot jaetaan sijoittajien ja promoottorin kesken.

Ponzi skeeman alussa suuri osa sijoittajien rahoista maksetaan heille takaisin, uskotellen että nuo rahat ovat sijoituskohteesta saatuja voittoja. Tästä on seurauksena ensinnäkin se, että skeeman alussa mukaan tulleet sijoittajat kohteen tuottavuudesta vakuuttuneina sijoittavat siihen lisää rahaa ja toiseksi se, että mukaan liittyy lisää uusia sijoittajia sijoituksen tuotoista kuultuaan.

Skeema jatkuu sijoitusten osittaisena sijoittajille takaisin maksuna, kunnes totuus sijoituskohteen todellisesta tuottamattomuudesta tai peräti olemattomuudesta paljastuu, esim. sen takia että sijoittajille ei kyetäkään enää maksamaan entiseen malliin, koska uusia sijoittajia ei löydy enää riittävän nopeaan tahtiin, tai kunnes promoottori häviää teille tietämättömille rahojen kanssa.

Ponzi skeemalle on siis tyypillistä, että sijoittavat uskovat tuottojen tulevan sijoituskohteesta, ja ovat täysin tietämättömiä siitä, että tuottoja voidaan maksaa vain niin pitkään, kun uusia sijoittajia löytyy. Sijoittajien tehtävänä ei ole värvätä uusia sijoittajia. Joskus skeeman aloittanut promoottorikin on alussa voinut olla hyvässä uskossa sijoittajille tarjoamansa sijoituskohteen suhteen. Rahaa on virrannut sisään, mutta sijoituskohteen antamat tuotot ovat olleetkin odotettua paljon huonompia. Sijoittajien menettämisen pelossa promoottori on uskotellut sijoittajille väärää tietoa ja uskonut ehkä edelleen itse, että vähän myöhemmin sijoituskohdekin alkaa kyllä tuottamaan.

Ei kommentteja: