maanantaina, tammikuuta 30

Onnen päivät ja DaVinci koodi

Mitä yhteistä on Onnen päivät ja DaVinci koodilla?

Onnen päivät oli se sarja jota kouluikäisenä piti joka lauantai katsoa ja ihailla jenkki nuorten elämää. Onnen päivien hörökorva Richie on myöhemmin menestynyt elokuva ohjaajana ja nyt hän tekee viime vuosien suosikki kirjasta DaVinci koodista elokuvan. Suomenkieliset elokuvan esittelysivut www.davincikoodi.fi josta uskotaan tulevan rahasampo levittäjälle. Onnen päivien Fonzie on tehnyt puolestaan McKaivuri Ihmemies sarjan.

Luin viime vuonna tuon DaVinci koodin ja jo silloin minusta tuntui että kirja on kuin tehty elokuvakäsikirjoitukseksi. Olihan siinä jatkuvaa kiirehtimistä paikasta toiseen. Lukukokemuksena ei ollut kummoinen ja varsinkin perättömät väitteet tökkivät. Kirjan mukaanhan alkuperäinen kristinusko olisi ollut oikeasti temppeliporttoilua, joka olisi jotenkin naisen asemaa kohentavaa. En oikein ymmärtänyt miten se parantaisi naisen asemaa.

DaVinci koodia jotkut ovat lukeneet ja luulleet faktoihin perustavaksi, kun kirjan alussa vakuutellaa että kaikki lähdetiedot pitää paikkaansa. Kirjan sisällön fiktioksi ovat lytänneet niin kristinuskon kuin ateisiminkin edustajat. Ainoa joka pitää kirjaa tietokirjana on Ultra-lehden huuhaa porukka.

Melko usein viime vuonna törmäsi DaVinci koodista otettuihin väitteisiin, kuten Jeesuksen avioliitosta tai 80 evankeliumista, joihin kirjan lukija oli uskonut. Faktio, eli fiktion ja faktan sekoitus näyttää purevan.


Ei kommentteja: