keskiviikkona, tammikuuta 25

Google luopuu sananvapaudesta

Hakukoneyhtiö Google on päättänyt alkaa sensuroimaan omia Kiinan sivustojaan. Näin Google uskoo pystyvänsä valtaamaan Kiinan nettimarkkinoita, mutta samalla se tekee omalle toiminalleen länsimaissa haittaa. Helsingin sanomien myös muut suuret internet yhtiöt ovat Kiinan viranomaisten talutusnarussa. Kiina on niin tärkeä kauppakumppani, myös Suomelle, ettei tälläisiin haluata puuttua..

Hesari kirjoittaa:
Esimerkiksi haku "uskonnonvapaus Kiinassa" tuottaa google.com -sivulla Kiinassa tuloksen: "Sivua ei voida näyttää."
Tällaisten käyttöongelmien ja palomuurista johtuvan hitauden vuoksi Google on menettänyt Kiinassa markkinaosuuttaan. Uudistuksen jälkeen Googlella on Kiinassa kaksi sivustoa, joista toista sensuroi Kiinan kommunistinen puolue ja toista amerikkalaisyhtiö itse.
Kiinan nopeasti kasvavat internetmarkkinat ovat jo maailman toiseksi suurimmat Yhdysvaltain jälkeen. Ulkomaiset yhtiöt ovat joutuneet kovan arvostelun kohteeksi suostuttuaan kyseenalaiseen yhteistyöhön Kiinan hallituksen kanssa.
Kiinalla on maailman kehittynein sensuurikoneisto, johon arvioidaan kuuluvan kymmeniätuhansia internetpoliiseja.
Kiinalainen toimittaja
Shi Tao tuomittiin viime vuonna kymmenen vuoden vankeuteen sen jälkeen, kun Yahoo-yhtiö auttoi viranomaisia jäljittämään Shin sähköposteja. Tässä kuussa Microsoft sulki toimittaja Zhao Jingin ulkomaisella palvelimella toimineen blogin Kiinan hallituksen pyynnöstä.
Google pyrkii välttämään vastaavia tilanteita sillä, että sen uusi kiinalainen sivusto ei tarjoa lainkaan sähköposti- tai blogi-palveluita.


Ei kommentteja: