lauantaina, huhtikuuta 15

Luettua: Välähdys


Luin juuri mielenkiintoisen kirjan Malcom Gladwellin kirjan Välähdys, Alitajuisen ajattelun voima. Ajatus 2006.

Kirjan ajatuksena on suurin osa päätöksistä tehdään jo parin sekunnin kuluessa. Osa on oikein ja osa on väärin.

Kirjassa kerrotaan kuinka tennisvalmentaja "näkee" mikä lyönti ammattipelaajalla menee kaksoivirheeksi jo ennen kuin henkilö osuu palloon. Syytä hän ei tiedä.

Tai kuinka taideasiantuntija näkee parissa sekunnissa että joku teos on väärennös, mutta ei osaa sanoa miksi se on. Tai miten asiantuntija arvioi mikä avioliitto kestää ja mikä ei.

Kirjassa on kuitenkin varoitus, aina tulkinta ei ole oikea. Kirjoittaja oli joutunut vaikeuksiin poliisin kanssa kun oli kasvattanut pitkät afro-amerikkalaisen tukan. Poliisi oli kiinnittänyt huomion hiuksiin. Tai kuinka pitkät pärjäävät työelämässä paremmin kuin lyhyet tai miksi miehistä ja valkoihoisista tulee johtajia. Ja kuinka sinfoniaorkesteri oikeasti valikoi soittajat sukupuolen mukaan eikä soittotaidon mukaan. Tästä oli esimerkkejä kuinka naisia pääsi orkesteriin kun koesoitto tehtiin sermin takaa, mutta kun raadille ilmeni että soittaja olikin nainen, vaadittiin uusia koesoittoja.

Kirjassa on esimerkki mihin väärä ensivaikutelma voi johtaa. Yhdysvaltain presidentiksi valittiin Warren Harding jonka ensivaikutelma oli erittäin positiivinen. Todellisuudessa, kirjan mukaan, kyseessä oli vain henkilö jota ei kiinnostanut muut kuin naiset ja pelaaminen. Hänen aikanaan valkoinen talo vajosi skandaalien pesäksi.

Kirjassa kerrottiin myös Coca-Colan uudistuksesta Pepsin sokkotestien innoittamana. Pepsi maistuu kuulemma siksi paremmalta kun se on makeampaa, mutta koko pullon tai korin juotua kokis on parempaa. Ja nyt testi makufriikeille: Ota kolme lasia joihin kahteen laitetaan samaa ja yhteen toista kolajuomaa. Sen jälkeen maistajien pitäisi arvata/tietää missä laseissa on samaa juomaa. On kuulemma todella vaikeaa ja testitulokset ovat kuulemma todennäköisyyslaskelmien mukaisia eli arvauksia.

Kirjassa oli myös laaja artikkeli ihmisen kasvojen ilmeistä. Osa ilmeistä on tiedostamattomia ja näkyvät vain hidastettuna sekunnin osien ajan. Bill Clintonilla oli usein ilme "ottakaa minut kiinni" ja niinhän siinä sitten kävi...

Ei kommentteja: